Lajiesittely

Mitä Taekwon-Do on?

arctictkd_kuvituskuva01.jpg

Taekwon-Do on Koreasta kotoisin oleva kamppailu-, itsepuolustus- ja taistelulaji. Kirjaimellisesti nimi Taekwon-Do tarkoittaa jalan ja käden tietä. "Tae" tarkoittaa jalkaa ja jalalla tehtäviä tekniikoita, "kwon" tarkoittaa kättä ja kädellä tehtäviä tekniikoita. Viimeinen tavu "Do" tarkoittaa tietä, tapaa, taitoa, ajatusta ja periaatetta. Erään määritelmän mukaan Taekwon-Don kuvaillaan olevan tieteellisen tarkkaa, aseetonta vartalon käyttöä taistelu-, itsepuolustus-, sekä harrastustarkoituksiin. Taekwon-Don juuret ovat useissa erilaisissa korealaisissa, kiinalaisissa ja japanilaisissa taistelulajeissa. Lajin kehitti Korean armeijan kenraali Choi Hong Hi, 9. Dan (1918-2002). Hän antoi lajille nimen Taekwon-Do ja nimi virallistettiin 11.4.1955. Tätä päivää pidetäänkin Taekwon-Don syntymäpävänä.

Taekwon-Do:n harjoittelu voidaan jakaa viiteen eri osa-alueeseen: perustekniikka, liikesarjat, ottelu, murskaus- ja kovetusharjoitteet sekä itsepuolustus. Kilpailulajeja ovat ottelu, liikesarjat, voimamurkaus, erikoistekniikkamurskaus sekä näytösottelu. Taekwon-Don tekniikat on suunniteltu tuottamaan maksimaalinen voima hyödyntäen nykytieteen periaatteita. Toimivat ja tehokkaat tekniikat saadaan aikaan intensiivisellä harjoittelulla, johon kuuluu sekä fyysinen että henkinen puoli.

Taekwon-Do sopii kaiken ikäisille, eikä sen aloittaminen vaadi yliluonnollista notkeutta tai muita huippu-urheilijan ominaisuuksia. Ihmiset yleensä yllättyvät Taekwon-Don aloittaessaan miten nopeasti he edistyvät. Taekwon-Do perustuu kehon luonnollisiin reaktioihin ja liikeratoihin - siksi se on nopeasti opittavissa. Aerobisten kuntoharjoitteiden, venytysliikkeiden ja monipuolisen perustekniikkatreenin myötä Taekwon-Do tarjoaa harrastajalleen täydellisen kuntoilumuodon. Taekwon-Do on useille harrastajilleen enemmän kuin tavallinen harrastus, monille se on elämäntapa.